Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Flash, Flex czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się zapytać co lepiej użyć do tworzenia gier typu flash. Chcę wybrać albo Flash albo Flex(nie znam właśnie różnic). Niestety zbyt bardzo nie orientuję się w tych technologiach, a chciałbym stworzyć grę multiplayer właśnie opartą na technologii Flash. Coś pokroju darkorbit czy flashowych gier nawet mario (ale to singleplayer).

Dodam, że chciałbym wiedzieć dlaczego i jakie daje możliwości funkcja.

Pozdrawiam,

Inshi

Opublikowano

Od Flasha Adobe powolutku odchodzi ;) Flex też dość stary, "Aktualna wersja stabilna 4.6 – 30 listopada 2011". Może pomyślisz nad wykorzystaniem HTML5? Adobe Air to tylko środowisko dla Flex i Flash.

Opublikowano

Od Flasha Adobe powolutku odchodzi ;) Flex też dość stary, "Aktualna wersja stabilna 4.6 – 30 listopada 2011". Może pomyślisz nad wykorzystaniem HTML5? Adobe Air to tylko środowisko dla Flex i Flashflash to ju

flash to już przerzytek!

Szukają Państwo wygodnej i bezpiecznej taksówki? Taxi Jodłowa jest do państwa dyspozycji. Doskonale wiemy, że taxi Rzepiennik sprawdzi się w każdej sytuacji. Jeśli nie wiesz jak dotrzeć na wyznaczone miejsce, sprawdź taxi Przysieki

Opublikowano

Wybacz, ale ludzie raczej odchodzą od Flash-a.

Od siebie mogę polecić Unity :D

+ Aktualnie nie jest wymagane pobieranie niczego by uruchomić grę w przeglądarkach. [W odróżnieniu od Flash..]

+ Multiplatformowość [Jak znudzi ci się tworzenie gier na internet to możesz przejść na Android-a, ios-a, PC, Mac, Linux, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Windows Phone..]. Tworzenie w tych patformach jest IDENTYCZNE, a przeskoczenie z jednej platformy na drugą trwa 2 min :D

+ Przeglądarkowy CS MultiPlayer został stworzony w Unity :D

Osobiście myślę że to jest przeszłość gier przeglądarkowych..

Mogę pomóc ci zacząć.

Opublikowano

@StasioMan Unity NA RAZIE też wymaga pobrania wtyczki WebPlayer ;) Jednak Unity Technologies pracuje już nad eksportem WebGL. A przeszkoczenie z platformy na platformę to nie tylko zmiana platformy w Build Settings, jak mam grę na Windows gdzie zaprogramowałem sterowanie WSAD to chcąc grę skompilować na Androida muszę dostosować sterowanie ekranem dotykowym.

Opublikowano

Nadal powstaje we flashu bardzo dużo aplikacji.

Nie wszystkie przeglądarki wymagają instalacji flasha, bo posiadają swoje własne wbudowane wtyczki.

gamedevmania.com

Opublikowano

Na flasha narzekam średnio 2 razy dziennie i podejrzewam, że nie jestem jedyny.

Przyczyń się do jego upadku i go nie używaj.

HTML5+js jest też dobrym wyjściem.

Opublikowano

@Danieo199 Ściągnij Mozille Firefox i Unity 5 Early i będzie działać.

Zmiana sterowania po przejściu na inna platformę to oczywista, oczywistość. [Jak się już czegoś czepiać to może np. PC => Android, Wszystkie shadery które napisaleś w DX11 nie działają pod OpenGL ES 3.0.. Ale to także oczywista oczywistość.]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...